Friday, 28 October 2011
Diwali
Thursday, 20 October 2011
Från terrormisstänkt till tillståndsinnehavare
Wednesday, 19 October 2011
Stoppad av polisen
Wednesday, 12 October 2011
Laxmi Road
Saturday, 8 October 2011
More pictures
Shaniwar wada
Architect school
Paper dosa
and a normal masala dosa
Fabric in the ceiling for benali celebrations
Dussera celebrations, orange flowers everywhere
Cow close to my house
Click on it and read the sign! (hope this works)
The boys that wanted their picture taken
Outside Shaniwar Wada
Wheel-chair a la India
Public transport
Friday, 7 October 2011
Making friends
Igår kväll gjorde jag ett besök i mitt projektområde och studerade hur mycket mer trafik och människor det var under Dussera. Mycket mer. Efter det hängde jag med Kendra, amerikanskan från mitt kontor och hennes lägenhetskompisar ut på middag. De är alla här genom samma organisation, som förmedlar praktikplatser, och bor ca 8 pers i en lägenhet. En internationell grupp som var roliga att umgås med. Kanske blir fler gånger.
I morse tog jag mig till Sangam, ett av WAGGGS fyra världsscoutcenter som råkar ligga i Pune. Jag jobbade på ett av de andra, Pax Lodge, i London för drygt fem år sedan. De firar fyrtiofem år i veckan och har ett event som startar imorgon och pågår en vecka. Jag har anmält mig för att vara med nästa helg och ska bo där i två dar för en kanske välbehövlig paus i exjobbandet och insupande av mer indisk kultur från ett västerländskt perspektiv. Jag behövde betala en depositionsavgift, och tyckte det var lättast att helt enkelt åka dit. Jag blev guidad runt av Heidi, en amerikansk tjej, och träffade även Ellen, en svensk tjej som njöt av att få prata lite svenska. Ska bli kul att umgås med dem mer och lära känna fler folk.
Efter det bestämde jag mig för att jag behöver se lite mer av Pune, för att få en förståelse för vad som utmärker Laxmi Rd. Jag tog mig först till Koregeon Park, där det ligger ett stort meditationscenter, Osho International, som Lonely planet pekar ut som Punes största sevärdhet. ”You either hate or love”. Jag gick inte in, men tror att jag är mer på hatsidan där. Därifrån gick jag mot tågstationen, men hittade den aldrig. Kan vara för att jag dök in i en gränd som intresserade mig. Jag stannade och åt en dosa och fick se hur de görs. Den var ovanligt liten, så när damen undrade om jag inte ville ha lite ris och dal också så sa jag ja. Därifrån gick jag vidare och kom djupare och djupare in i slummen. Det var intressant att se, men jag kände mig lite som en inkräktare också. Några pojkar ville att jag skulle ta kort på dem, vilket jag gick med på. Sedan ville de ha pengar. Det fick de dock inte.
Sedan tog jag en rickshaw till Laxmi Rd och studerade och funderade och shoppade lite grann. Nu ska jag läsa lite till och kanske försöka planera mitt arbete lite. Jag blev just uppringd av en av studenterna som kommer hjälpa mig. Hon är jättetrevlig. Det kommer en ny tjej som ska bo här idag. Jag tror hon är från sydamerika någonstans.
Thursday, 6 October 2011
Besök på arkitekturskola
I tisdags åkte jag till det området jag kommer att jobba med själv, för att bättre kunna orientera mig och förstå pulsen över en hel dag.
Igår följde jag med Prasanna Desai till arkitekturskolan där han jobbar. Den ligger en bra bit utanför stan. Jag blev visad runt, och det var kul att se att väldigt mycket var sig likt. Huset var relativt nybyggt, fast det hade man nästan inte trott. Mycket slammad betong. Det märks ockå tydligt att klimatet är annorlunda här.
Prasanna hade nämnt att han hade några studenter som kan hjälpa mig lite grann, men jag var ändå lite överväldigad när vi samlades till möte. Prasanna, tre andra lärare på skolan, plus ca 7 studenter. Jag fick skriva mötesprotokoll och vi skapade en emaillista för projektet. Studenterna har mer eller mindre lov i någon månad, som startar från ungefär nu och de hade skrivit sig på en lista om att de ville vara med och hjälpa till med mitt projekt. Hur mycket hjälp jag kan få, och vad de kan hjälpa mig med är fortfarande lite oklart. Först och främst att sätta mig in i området tänker jag. De kan även eventuellt vara med och räkna trafik.
Efter mötet satt jag med dem och de berättade om området jag kommer jobba med. Oktober är kallad ”the festival season” och det är massa högtider som äger rum. Idag är det en röd dag och många firar Dussera. Det är tydligen stort i mitt projektområde, så jag ska definitivt dit framåt eftermiddagen/kvällen. Igår kväll var jag med Lally och en kompis till henne på en bengalisk 10 dagars festival, om ockå slutar idag. Som jag förstår det hänger dessa två inte ihop. I slutet av oktober firas Diwali, vilket åtminstone i Pune är den största högtiden på hela året. Detta är också stort just i mitt projektområde, så jag försöker sätta mig in i kulturen. Jag missade en annan högtid precis också, så det är verkligen packat med festligheter just nu.
Jag har nu även fått en Autocad karta att jobba med. Vägarna är utmarkerade, men inte husen. Mycket bättre än inget. En av lärarna kommenterade att mitt program var väldigt välskrivet i samband med att han gav mig kartan. Jag fick även låna en bok om Pune och en projektrapport, Pune Matters, som ett gäng svenskar från Kungliga Konsthögkolan har satt ihop. Mycket arkitekter inblandat verkar det vara. http://www.kkh.se/images/stories/utbildningar/arkitekturskolan/resources/Pune-Matters-Lo-Res.pdf
Arkitekturstudenterna tog med mig på lunch och en av dem skjutsade mig sedan på sin motorcykel in till Parisars kontor. Det var trevligt att umgås med dem, då vi delade delvis samma referensram när det gäller arkitektur och en del annat. De var nyfikna på Sverige och mig och jag var nyfiken på dom.
Jag har loggat in på couchsurfing oftare en jag kom hit och blir ofta bombarderad med emails från folk som vill träffa mig. De flesta av dessa ignorerar jag. Några har jag dock haft flera emailutbyten med. Frågade om glutenfritt bröd etc och fick flera svar direkt. Fick även tips på andra mjölsorter som jag ska leta efter. Än så länge har det inte varit några större problem att överleva på naturligt glutenfritt, även om det är lite svårt att få Lally att förstå att inte ens en tugga av något för att provsmaka är ok.
Har inte fått några kommentarer på bloggen, och fick en rapport om att det inte funkar. Är det någon annan som försökt?
Monday, 3 October 2011
På Parisars kontor
Sunday, 2 October 2011
Bra att veta om Indien 1.0
Här följer en sammanfattning av tips och råd som jag fick innan jag åkte och egna observationer de första dagarna.
De vickar skumt på huvudet i sidled. Det ser ut som ”de fattar du väl lilla vän” men ska tydligen inte betyda det, utan kan ha diverse betydelser, typ okej då.
Indierna glor väldigt mycket på en. Verkligen glor. I Thailand var det ett trevligare gloende, inklusive leende som mötte en för att man ser västerländsk och annorlunda ut. Här kan det kännas lite mer obehagligt, men det är ok.
Autorickshaws försöker alltid ta för mycket betalt. Man ska bråka med dem och säga att man vill ta net på taxameter. Gör man inte det blir det troligtvis betydligt dyrare än vad det ska vara, men det är fortfarande ganska billigt.
Om man går in i en mataffär måste man lämna sin väska och sina saker utanför och bara ta med pengar och värdesaker. Känns lite jobbigt. Kvittot måste man behålla i åtminstone några minuter för det ska stämplas på vägen ut. I en annan affär fick man lägga väskan i en annan väska som de plomberade, och så fick man öppna den först vid kassan. De försöker ta bort plastpåseanvändningen, men det är lite klurigt då man inte får packa i sin väska. Shoppingpåsar ska tydligen vara ok. Har en tygpåse i väska som jag får börja använda.
Åtminstone hos Lally äter de relativt sent. Lunch framåt två och middag vid niotiden. Med 3,5 h tidsskillnad är alltså förändringen i mattider liten. Jetlag är trots allt bra att skylla på när man är trött. Nya intryck och en bisarrt tidig start på resan hit funkar också bra. Tyvärr medförde nog sömnbristen en förkylning. Jag vägrar att tro att det beror på att jag åt yoghurt/drack någonting kallt på kvällen. Ogillar myten om att förkylning skulle ha något specifikt med kyla att göra. Sänkt immunförsvar helt enkelt.
Det är inte så hett som jag förberedde mig på, men varmt och ganska fuktigt är det. Monsunsäsongen lider mot sitt slut, men det kommer fortfarande kraftiga skyfall för någon timme på eftermiddagen/kvällen varje dag. Jag fick ett paraply av Teresa, den spanska tjejen, när hon åkte.
Bra att ha saker i Indien i min packning:
Toapapper – Indierna använder inte toapapper, och det som finns att få tag på sägs vara dyrt och inte särskilt bra. Första hotellet jag bodde på fanns det. Hos Lally fanns det en liten bit kvar, men jag har sedan gått över till att använda mitt eget. Skönt att ha, speciellt då det sägs att magen inte brukar må så bra här.
Vätskeersättning från apotek
Dextrosol och buljong – fick det som tips istället för vätskeersättning
Nåt för att stoppa diarré – om man skulle behöva resa när det är som värst
Zinkpasta – torkar tydligen ut sår bra
Våtservetter – för handtvätt innan mat etc
Handsprit
Malariaprofylax – ska förhoppningsvis inte behövas i Pune, men om jag lämnar stan
Myggmedel – mot dengue- och malariamyggor
Solskyddsmedel
Skarvsladd med överspänningsskydd – bra dels för att det ofta inte finns så många uttag, dels för att det sägs att strömmen kan fluktuera lite och jag gärna vill behålla min dator etc vid liv
Svenska vykort, foton och mynt – vet inte ännu om detta kommer till använding, men har fått det som tips
Presenter
Spork/plastsked – bra att ha om man köper yoghurt eller inte kan äta brödet (är glutenintolerant) som man normalt sett använder för att äta currys etc. Iofs äter de med högerhanden utan bröd också rätt ofta.
Olika typer av pengabälten - sådana man kommer åt på stan och sådana man inte kommer åt. Har även en ficka insydd i min bh.
Långärmade och långbenta svala kläder. T-shirt funkar också bra, men man ska se upp med myggorna på kvällen och när man går in i tempel etc.
Pannlampa – det sägs bli strömavbrott relativt ofta.
Resväska – efter att ha backpackat i Australien i ett år var det svårt för mig att bestämma om jag skulle ha en resväska eller ryggsäck med mig. Hittills är jag nöjd med valet att ta en resväska. Dels behöver jag inte flytta lika ofta som då utan kan göra kortare turer från Pune. Jag har med en liten 35 l ryggsäck som jag tänkte ha som handbagage på vägen hem för det. Det är mycket folk och stöldrisken är högre, så det är skönt att bara ha ett fack att hålla reda på, och att ha kodlås på det. Kodlåset kan jag även använda för att låsa in dator och andra värdesaker när jag är ute om dagarna. Huset känns förvisso rätt tryggt, men man vet aldrig med hembiträden och annat.